Wijnhuis Montonale
Het wijnbedrijf Montonal staat in het dorpje Borgo di Montonale, landinwaarts bij Desenzano del Garda. De wijnen van Montonale zijn een expressie van het terrior tussen het Lago di Garda en Colline Moreniche. Het bedrijf maakt hoogwaardige wijnen op een ecologisch verantwoorde manier die tot de meest gewaardeerde behoren van Italië.
De wijngaarden hebben een unieke bodem samenstelling en daardoor zeer geschikt voor de lokale Turbiana druiven die daar perfect op hun plek zijn en bijzonere wijnen geven.
De oogst is handmatig, de bodemsamenstelling van de wijngaarden bestaat uit Kalksteen met klei en mineralen. Ventilatie door het micro klimaat, luchtstromen en zonlicht die o.a. door het meer veroorzaakt worden, houdt de druiven gezond en zorgt voor de beste wijnbouw omstandigheden.

Montonale – Lugana Cuvée 'Orestilla' 2018
100% Turbiana druiven

Productie gebied: onder de zuid punt van het Lago di Garda in Lombardia. De wijngaarden liggen rond het kleine dorpje Montonale. Veel zon en reflectie en de een twee maal dagelijks draaiende luchtstroom die gecreëerd wordt door het micro klimaat van het meer. Daardoor is er goede ventilatie dat ziekten en schimmel vorming voorkomt. En perfecte rijping mogelijk maakt.

Productie en vinificatie: Bodem van kalk rijkje klei. Hand geplukt en gekoeld voor de persing om de delicate aroma’s te bewaren Zachte persing in zuurstof vrije omgeving om oxidatie te vermeiden. Alleen de eerste vrij lopende sappen worden gebruikt voor de wijn. De op natuurlijke manier geklaarde wijn wordt na 10 dagen rust nog 6 mnd. met constante bâtonnage Sûr-Lie bewaard om extra complexiteit te creëren voor de botteling.

Smaak notitie: Licht geel met briljante glinstering. Geur van geel en tropisch fruit met tonen van perzik en citroen schil, florale tonen, mineraal en nat steen. Tijm en balsamico als de wijn niet te koud geserveerd wordt.
Zeer aangename smaak met een perfecte balans tussen frisheid, concentratie en een minerale toon die toevoegt aan de elegantie en complexiteit.

Deze wijn kan verassend goed ouderen. Drinken bij o.a. aperitief, visgerechten als forel en witvis. Wordt door de lokale bevolking graag gedronken bij “aringhe alla gardesana”. 

Bestellen >

Montonale – ‘La Venga’ Benaco Bressiano Rosso 
Druiven: Marzemino 60%, Barbera 40%

De levendigheid van Barbera combineert uitstekend met de elegantie van de Marzemino maakt een wijn barstensvol vers geplukt rood fruit en een doordrinkfactor die vraagt om nog een glas.

Deze wijn is dus een combinatie van Marzemino en Barbera druiven die in de wijngaard ‘La Venga’. Deze wijngaard ligt zo goed als aan het zuidelijke Garda meer. De koelere kleibodem houdt vocht vast en zorgt voor elegantie en zuren. Dit komt in de wijn La Venga tot uiting in de textuur, het mondgevoel en een unieke persoonlijkheid.

Proefnotitie: Robijn rood van kleur. Het boeket knispert van fris rode fruit aroma’s, kersen en pruimen, elegante geurlijnen van rozenblaadjes. Het pallet is soepel en geeft karakteristieke smaken die Barbera en Marzemino zo mooi laten combineren. Knisperende zuren en fruit tonen, frisheid, verfijnde tannine, balans en veel lengte. Een wijn die ook ligt gekoeld gedronken kan worden. Een Italiaans alternatief voor een mooie Beaujolais cru.

Wijngaard: Single vine-yard La Venga ligt in het dorpje miniatuur dorpje Montonale met een uitstekende expositie wat betreft zonlicht en zeer goede ventilatie.

Productie: Met de hand geplukte trossen worden ontsteelt en geperst. De temperatuur gecontroleerde fermentatie en inweking duurt rond de 10 dagen. De wijn rijpt nog 8 maanden op rvs vaten en 6 maanden op fles.

Bestellen >

 

Wijn/spijs: De perfecte wijn bij pasta’s met vlees en tomaten sauzen, geroosterd vlees of zachte kazen. In de streek een klassieke combinatie met “Lumache alla Bresciana”.

 

 

De Wijnengel verstuurt perodiek aanbiedingen en nieuws. Wilt u daarvan op de hoogte blijven, schrijf u dan in.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen