Het wijnbedrijf Montonal staat in het dorpje Borgo di Montonale, landinwaarts bij Desenzano del Garda. De wijnen van Montonale zijn een expressie van het terrior tussen het Lago di Garda en Colline Moreniche. Het bedrijf maakt hoogwaardige wijnen op een ecologisch verantwoorde manier die tot de meest gewaardeerde behoren van Italië.
De wijngaarden hebben een unieke bodem samenstelling en daardoor zeer geschikt voor de lokale Turbiana druiven die daar perfect op hun plek zijn en bijzonere wijnen geven.
De oogst is handmatig, de bodemsamenstelling van de wijngaarden bestaat uit Kalksteen met klei en mineralen. Ventilatie door het micro klimaat, luchtstromen en zonlicht die o.a. door het meer veroorzaakt worden, houd de druiven gezond en zorgt voor de beste wijnbouw omstandigheden.

Bestellen > Montonale – Lugana Cuvée ‘Orestilla’ 2018

Druif: 100% Turbiana

Orestilla Lugana is de afgelopen jaren door vele wijncritici, wijnpers, wijn tijdschriften als o.a. “Decanter”, maar veel belangrijker, wijndrinkers, uitgeroepen tot beste witte (single vineyard) wijn van Italië en in sommige gevallen (2015) zelfs van de wereld. Jaarlijkse productie is een paar duizend flessen en daar komen er maximaal enkele honderden van naar Nederland.

Proefnotitie: De kleur is licht geel met gouden glinstering. Geur is intens met verfijnde aroma’s van o.a. zoet/zure citrus tonen, ananas, kruisbes, perzik, abrikoos, een bijzondere minerale toon, de mooie aromatische hint van frisse kruiden draagt bij aan de complexiteit en elegantie. Het verrukkelijke pallet is zeer uitgesproken, sappig, verfrissende zoet/zure tinten van wit en geel fruit, ananas, perzik, citrus en frisse kruiden als in de geur. De afdronk is uitnodigend, rond, met zeer veel diepgang, mineraal en veel lengte.

Wijngaard: De Turbiana wijnstokken van deze cultwijn staan in de kleine Orestilla wijngaard van ongeveer 2 hectare in het dorpje Montonale. Het microklimaat en zuidelijke expositie zorgt voor veel zonlicht en ventilatie waardoor de druiven perfect rijpen. Het dorpje Montonale ligt een steenworp van het zuidelijke puntje van het Lago di Garda dat grote invloed heeft op de klimatologische omstandigheden in deze omgeving. O.a. afkoeling in de nacht (frisheid en zuren), reflectie van de zon, dagelijks een twee maal draaiende wind (soort zeewind).

Productie: De met de hand geplukte en geselecteerde trossen worden gekoeld voor de persing om bijzondere aroma’s en frisheid in deze wijn te garanderen en te koesteren. De druiven worden in anaerobe condities (absentie van zuurstof) zacht geperst om oxidatie uit te sluiten. Alleen de sappen van de eerste zachte persing worden gebruikt voor de productie van deze wijn. Temperatuur gecontroleerde fermentatie in RVS duurt ongeveer 10 dagen. De wijn rijpt dan 8 maanden Sur-Lie (op de gistcellen) met regelmatige bâtonnage (omroeren) en daarna nog 10 maanden op fles voor dat zij wordt vrij gegeven voor consumptie.

Historie wijngaard: De wijngaard dankt zijn naam aan een in 17e eeuw, in de wijngaard gevonden marmeren Romeinse sarcofaag, die daar ter ere van een Romeinse matrone, Livia Orestilla, is geplaatst.

Bodem compositie: Twee hectaren, kalkrijke kleigrond die zeer rijk is aan mineralen.

Wijn/spijs: Deze wijn is door zijn intensiteit en elegantie bij uitstek geschikt om met diverse visgerechten te combineren, maar ook bij zomerse voorgerechten en als meditatiewijn op een zonnig terras.

De Wijnengel verstuurt perodiek aanbiedingen en nieuws. Wilt u daarvan op de hoogte blijven, schrijf u dan in.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen